Последние записи

Підготовка бджіл до зимівлі

Після періоду медозбору пасічник має одразу розпочати підготовку до вирішення ще одного важливого питання. Дуже серйозним етапом є підготовка бджіл до зимівлі, тому важливо знати фундаментальні істини. Досвідчені пасічники з ними знайомі, і не завжди буває так, що вони хочуть поділитися своїми секретами. Тому ця стаття дасть цінні підказки новачкам. Вдасться дізнатися не лише як зимують бджоли, а й як організувати місце їхньої зимівлі.

Осіння ревізія

Спочатку необхідно переконатися, що у зимівлю йде міцна бджолина сім’я. Важлива умова – вона не повинна бути хворою, інакше не доживе до весни. Тому пасічнику треба враховувати кілька важливих моментів.

  1. Починається підготовка бджіл до зимівлі з перевірки кількості всіх молодих робочих бджіл, що вдасться зрозуміти з розплоду.
  2. Найбільш важливим моментом вважається вік бджоломатки, тому що від неї залежить такий показник, як здатність засівати розплід.
  3. Обов’язково треба перевірити і кормовий запас, що стосується як кількості меду в рамках, так і перги.
  4. Потрібно подивитися на стан робочих бджіл, що перевіряється з їхньої активності та працездатності.
  5. Для таких комах, як бджоли зимівля може становити велику проблему, тому потрібно враховувати й індивідуальні умови даного регіону.

Варіанти зимівлі бджіл

Пасічники використовують різні варіанти зимування бджіл, враховуючи особливість бджолиних сімей та умови, в яких вони будуть перебувати. Та й про клімат у цьому регіоні не варто забувати. І зазвичай доводиться вибирати з наступних двох варіантів:

  • на відкритому повітрі, де є свої тонкощі;
  • в омшанику, якщо правильно підготувати місце.

Якщо у цьому регіоні стійкі морози, випадає багато снігу, тоді краще вибирати перший варіант. Вулики покриваються снігом і під його шаром завжди зберігається температура в межах 0 градусів. А якщо часто спостерігаються перепади температури взимку, та й вітряна погода непокоїть, тоді краще вибирати омшаник.

Вентиляція

Під час підготовки бджіл до зимівлі велике значення має вентиляція вуликів. Пасічники-початківці вважають, що потрібно подбати про надійне утеплення не тільки підкришника, але також всього корпусу. І часом закривають навіть передню частину, де є льотки. Залишають лише один невеликий отвір.
Таке рішення загрожує неприємними наслідками. Через надлишок вуглекислого газу у вуликах починається процес гниття, з’являється надлишок вологості. Це призводить до псування корму, що лише сприяє загибелі бджіл. Але не можна допустити і протягу, тому потрібно знати, як правильно відкрити на зиму нижній і верхній льоток. Взимку треба перевіряти, щоб вони не замерзли, бо там з’являтиметься конденсат.

Підготовка корму

Для зимівлі бджолам найкраще підходить світлий квітковий мед. Його особливість у тому, що він не кристалізується. Але і для людини він більш корисний. Тому пасічники зазвичай готують цукровий сироп для бджіл як підкормку. Комахи його переробляють на мед, заповнюючи стільники. Зазвичай для сім’ї бджолиної вистачає 8-9 кг меду на зиму. Але це у тому випадку, якщо вони зимують у приміщенні. А коли на вулиці, знадобиться 11-12 кг меду.
Пасічники готують і канді для бджіл, що є спеціальною тістоподібною підкормкою. Такий засіб більше підходить у зимовий період, якщо основного корму не вистачає до весни. Канді можна приготувати самостійно. Але є можливість купити все необхідне для зимівлі бджіл у нашому магазині ПаркПлюс. Не тільки готову підкормку, але також утеплювачі та інші пристрої різних видів. Ціни здивують покупців.


Не нашли то, что искали? Вернитесь к поиску планировок квартир по параметрам типового проекта. Поддержите проект, расскажите о tipdoma.com в социальных сетях:

Adblock
detector