Последние записи

Кондиціонер для білизни в гранулах

Сьогодні кондиціонер для білизни в гранулах та ополіскувачі із каталогу магазину «Чиста Хата» для більшості — речі звичайні, хоч і мало хто знає, як вони взагалі працюють. Люди розходяться в думках: для одних ці засоби також незамінні для прання, як пральний порошок; інші вважають їх небезпечною хімією. На чиєму боці правда спробуємо розібратися.

Що ми знаємо про кондиціонерів та ополіскувачів?

Це додаткові засоби для прання, які надають білизні цілий букет нових властивостей: роблять чисту білизну м'якою, пухнастою і ароматною, мають антистатичний ефект. Ополіскувач утворює захисну плівку, яка відштовхує бруд, тканина менше брудниться, простіше відмивається і довше зберігає колір. Різниця між кондиціонером та ополіскувачем для білизни в тому, що вони застосовуються на різних етапах: кондиціонер – під час прання, а ополіскувач – на останньому етапі. Кошти додають у лоток пральної машини або розводять у тазу з водою. Виробники одягають їх у різні форми: класична (рідкий гель), зі зменшеним дозуванням (концентрат), та нестандартна (сухі серветки), які поміщають прямо в центрифугу пральної машини разом з білизною. Зараз ці кошти часто об'єднують в один кондиціонер-ополіскувач.
Незважаючи на різноманітність форм, склад варіюється незначно. Ось ми й підібралися до найцікавішого.

Чим ще наділяють білизну кондиціонери та ополіскувачі? Чому їх звинувачують у провокуванні алергії, захворювань дихальних шляхів та нервової системи?

Від наслідків до причин. Застосуємо дедукцію і розберемося, які компоненти відповідають за ті чи інші властивості цих засобів, і що вони являють собою.

М'яким і приємним на дотик одяг роблять четвертинні сполуки амонію. Однак відомо, що ці речовини можуть викликати астму і негативно впливати на репродуктивну систему.
Захисна плівка, що рятує тканину від забруднення, — ні що інше, як вже знайомі нам ПАР (на упаковках часто можна зустріти іншу їхню назву "тензиди"). Вони ж відповідають за антистатичний ефект, проте через них може постраждати вбираюча здатність одягу та білизни (у тому числі рушників). Для зниження вартості виробництва найчастіше застосовують іоногенні ПАР (катіонні чи аніонні), про шкоду яких ми докладно говорили у нашій статті "Що таке ПАР і чим вони небезпечні". Більш дорогі та екологічні неіоногенні ПАР застосовуються, на жаль, набагато рідше.
За зберігання та сталість властивостей побутової хімії відповідають стабілізатори. Вони бувають різні, але слід уникати найнебезпечніших з них: метилізотіазолін (сильний шкірний алерген, також надає м'якість тканини) та глутарал (викликає астму та алергічні реакції на шкірі). Крім того, глутарал шкідливий для морських мешканців.
Приємний аромат лавандових полів чи морозного ранку кондиціонерів часто є причиною проблем зі здоров'ям. Бажаний аромат можуть надати білизні натуральні компоненти, наприклад, ароматичні олії. Однак їх рідко можна знайти у складах кондиціонерів на упаковках, тому що виробники частіше застосовують синтетичні ароматизатори з економічних міркувань.


Не нашли то, что искали? Вернитесь к поиску планировок квартир по параметрам типового проекта. Поддержите проект, расскажите о tipdoma.com в социальных сетях:

Adblock
detector