Последние записи

Тестування програмного забезпечення

Ймовірно, жодну річ у світі не можна зробити без помилок і програми не виняток. Допустимо, ви написали код і не бачите у ньому явних багів. Як дізнатися, що буде при реальному використанні: чи поведеться програма так, як від неї очікують?

Чому тестування – це так важливо

Ось типові програмні баги:

  1. Ви вводите у поле відповідь на запитання та натискаєте Enter. Після цього програма несподівано завершує роботу, не зберігши інформацію. І та сама помилка повторюється наступного разу.
  2. Інший випадок: ви граєте, наприклад, у якусь стрілялку. Несподівано персонажі починають хаотично рухатися, конвульсивно сіпатися, втрачати чи відрощувати кінцівки. І взагалі поводяться не так, як їм належить. Деякий час програма не реагує на натискання клавіш, після чого видає "Game over".
  3. Ще один приклад: ви заходите до особистого кабінету інтернет-магазину. Натискаєте «оплатити», а вас викидає на головну сторінку, та ще й розлогінює.
  4. Програм без помилок не буває: будь-яка може видати непередбачуваний результат у відповідь на звичайні дії. Розробник, швидше за все, не помітить цих дефектів у коді, зате кінцевого користувача вони можуть отруїти життя. Бувають помилки дрібні та незначні, а бувають такі, що все перестає працювати.

Перш ніж нова версія комп'ютерної програми, сайту або мобільного додатка потрапляє до користувача, вона має пройти через руки інженерів-тестувальників. Вони шукають місця у коді, де програма працює не так, як задумано. Щоб знайти якомога більше помилок, тестувальники моделюють різні ситуації, які можуть виникнути під час використання програми.

Які види тестування існують

Користувачі непередбачувані. Вони можуть робити не лише те, що передбачено програмою, а й те, що нею категорично не передбачено. Тестувальник повинен перевірити всі можливі та неможливі сценарії їхньої поведінки та переконатися, що програма продовжує працювати.

Взагалі, тестування програмного забезпечення має філософію, яка будується на тому, що в будь-якій програмі за визначенням є помилки і знайти їх все неможливо. А якщо ви чомусь не знайшли помилку, то просто погано шукали. Вдалий тест для тестувальника — той, у якому знайшли баг. А якщо все нормально працювало, значить тест невдалий і своє завдання не виконує.

Помилки виникають при кодуванні, а й під час проектування системи, і навіть етапі розробки технічного завдання. Тому й тестують код не лише наприкінці роботи, а на різних етапах.

Є кілька видів тестування:

  1. Статичне, без запуску програми, та динамічне – із запуском. Статичне зазвичай роблять на початку роботи: інженери перевіряють проектну документацію і специфікації, вичитують вже написаний код. Потім проводять динамічне тестування: програму запускають і перевіряють, як вона поводиться під час роботи, визначають час відгуку та те, наскільки вона завантажує процесор та пам'ять.
  2. За допомогою функціонального тестування перевіряють, як програма вирішує завдання, які потрібні клієнту. При дисфункційному досліджують продуктивність системи, її надійність і захищеність, роботу з оточенням — операційною системою та обладнанням.
  3. Ще один спосіб — тестування за принципом "чорного" та "білого" ящика. У першому випадку тестувальник не дивиться на код і працює лише з програмним інтерфейсом. Він перевіряє продуктивність програми, чи всі необхідні функції реалізовані, шукає помилки у її інтерфейсі та поведінці. У другому інженер має доступ до коду. Він перевіряє структуру та логіку всієї програми або окремих її компонентів. Часто цим займається програміст.
  4. Ручне та автоматичне тестування. У першому випадку роботу коду перевіряють вручну без використання програмних засобів. У другому застосовують спеціально написані автоматичні тести, які постійно оновлюють.

Не нашли то, что искали? Вернитесь к поиску планировок квартир по параметрам типового проекта. Поддержите проект, расскажите о tipdoma.com в социальных сетях:

Adblock
detector